Jemy gluten praktycznie od najmłodszych lat. Już nasze pierwsze kaszki i kanapeczki sprawiają, że wpadamy w okropny, glutenowy nałóg, który ciągnie nas na dno chorób i otępienia. Mało osób wie, że produkty bezglutenowe są dla naszego organizmu znacznie zdrowsze niż te, które zawierają duże dawki glutenu, albo wręcz te, które zawierają go mało. Dlaczego tak jest i jak gluten działa na nasz organizm.
aby zrozumieć mechanizm funkcjonowania glutenu, należy sobie zdać sprawę, że jest on zawarty w pszenicy i innych zbożach, które w latach ’60 ubiegłego stulecia zaczęły modyfikować genetycznie ziarna. Czy zauważyłeś, że około od tego czasu obserwowane jest wzmożone zachorowanie na znacząca większość chorób cywilizacyjnych. Czy nie wydaje Ci się to dziwne? Sklep bezglutenowy oferuje tylko takie produkty, które nie zawierają w swoim składzie glutenu, a dzięki niemu możemy być zwyczajnie zdrowsi. Gluten jest substancją, na którą nasz organizm reaguje ostrą odpowiedzią autoimmunologiczną. Zwalcza go, a tym samym daje symptomy choroby. Gluten doprowadza do nieszczelności jelit, a nieszczelne jelita to wiele problemów. Żywność bezglutenowa jest więc świetna nie tylko dla celiaków, niemniej jednak przede wszystkim dla tych, którzy wolą dbać o swoje zdrowie, mniej się męczyć i całkiem dobrze koncentrować. Na to natomiast gluten nam nie zezwala. Im jest do więcej, tym nasz organizm czuje się gorzej, a siły witalne spadają. Jeśli go odstawisz, zaraz poczujesz pozytywną przemianę. I nie będzie ona chwilowa, ale długofalowa.
Zobacz: czystek.